Monday, 4 April 2011

Monstera deliciosa/cheese plant

Monstera deliciosa/cheese plant
Bukan sebarangan monster ,tumbuhan memanjat(climbers) istimewa ini dinamakan Monstera deliciosa  raksasa sedap atau lebih dikenali sebagai Cheese plant. karekter daun cheese plant yang unik kerana daunnya yang hijau berkilat, berlubang-lubang dan saiznya yang besar dan boleh ditanam outdoor dan indoor membuatkan ia menjadi pilihan yang menarik.


Penerangan:

Botanical name: Monstera deliciosa
Common name: Cheese plant, Window plant, Ceriman
Category: climbers/shrubs
origin: Mexico,South America
family: Areceae
soil: Tanah berasid,campuran loam,coco peat dan pasir
growth : cepat membesar
height: 20m(jika dijadikan tumbuhan memanjat)



penjagaan:
Penyiraman : Siram secara sederhana banyak
Pembajaan : 2 atau3 kali seminggu 
Pencahayaan: Separa hingga matahari penuh(lebih sesuai separa teduh)
amaran: semua bahagian monstera beracunkecuali buahnya(tetapi buahnya juga berisiko untuk mereka yang allergi/sensitif)

Notes: Monstera deliciosa ini boleh dijadikan tumbuhan memanjat,berpasu ,pinggir taman air dan ditanam terus di atas tanah .Juga amat sesuai bagi penggemar tanaman dedaunan unik seperti debungor :)

3 comments:

THE GREEN said...

Assalamualaikum...

saya seorg yg sgt cerewet dlm hal2 jaga pokok ni...

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Nur azreen ali said...

zieyra:nak follow zieyra tapi mne perkataan follow/member/ dsbgnya??x jumpa lar~haiyoyooO

blade:cerewet yang macam mana?

Anonymous said...

its poisonous but i heard you can eat the fruit when its ripened.. X pernah mkn tp teringin nk cuba..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
terima kasih ,sila datang lagi. Powered by Blogger.