Monday, 18 April 2011

Pokok kemboja/plumeria rubra cultivar

plumeria rubra cultivar

pokok kubur.gelaran itu yang sering digunakan oleh kita apabila bercakap mengenai pokok kemboja ini.umumnya pokok kemboja memang banyak ditanam di tanah-tanah perkuburan. debungor sendiri tertanya-tanya mengapa pokok kemboja dipilih ,mungkinkah kerana baunya.Bagi Debungor pokok kemboja sangat tersendiri kerana karekter daun,rantingnya yang banyak dan juga bau bunga yang harum.sesuai untuk ditanam di mana-mana sahaja.

Penerangan:

Botanical name: plumeria rubra cultivar
Common name:pokok kemboja, Frangipani
categori: tree
Origin: Tropical America
Family: Apocynaceae
Soil:boleh hidup di pelbagai jenis tanah
Growth : cepat
Height: 8 meters
Landscape uses: sesuai ditanaman secara tunggal (menjadi tanaman fokal),secara berkumpulan dan juga secara selari
Kegunaan lain:
1.Bunga,getah,kulit, batang,daun Bunga&kulit- bengak badan(Kulit pokok yang telah
ditumbuk halus kemudian direbus tunggu hingga suam dan rendam tempat
yg bengkak)


2.getah&daun- Bisul(layurkan daun muda tekapkan pada
bisul)(sapukan getah pokok sekeliling bisul)



pokok kemboja
bunga kemboja
penjagaan:
Penyiraman :sekali sehari
Pembajaan : dua minggu sekali
Pencahayaan:
matahari penuh(lebih sesuai) atau separa penuh



p/s:ramai orang takut nak tanam sebab kononya hantu suka duduk dekat pokok kemboja ni, tahyul semua tu hantu syaitan ada dimana-mana sahaja .....kalau tempat-tempat busuk atau maksiat tu memanglah banyak syaitan tapi tak takut pula ya :)

5 comments:

faizfiraz said...

Salam.... miss...ada teknik pembiakan tak?...
saya pernah try buat cutting tapi x berapa jadi.... ada cara lain x?

Nur azreen ali said...

saya dah buat entry mengenai teknik penanaman pokok.boleh rujuk di sini ya http://debungor.blogspot.com/2011/04/teknik-pembiakan-tanaman.html

Anonymous said...

kat mana bole dapatkan pokok kemboja ni?

Asilah Muhajer said...

Saya suka pokok ni. kat umah dah ada warna pink, merah & kuning.

Anonymous said...

saya tanam poko ni
macam-macam warna ada
betul ke pokok kemboja berasal dari tropokal America?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
terima kasih ,sila datang lagi. Powered by Blogger.