Monday, 28 March 2011

pink trumpet tree/Tabebuia pallida

pink trumpet tree/Tabebuia pallida

Mari kenal pokok ala-ala pokok sakura Jepun yang boleh ditanam di Malaysia iaitu pink trumpet tree atau nama scientificnya ialah Tabebuia pallida.Jika anda suka pokok yang berbunga lebat dan ketinggian sederhana pokok ini amatlah sesuai untuk ditanam.


Penerangan:

Botanical name: Tabebuia Pallida
Common name: Pink Trumpet Tree
categori: pokok
Origin: Tropica
Family: Bignoniaceae
Flowers: putih dan pink
Soil: Tanah berasid,campuran loam,tanah liat dan pasir
Growth : sederhana
Height: 4-8 meter


penjagaan:
Penyiraman : Siram secara sederhana banyak
Pembajaan : dua kali seminggu 
Pencahayaan: Separa hingga matahari penuh
Racun: Batang pokok beracun

dinamakan pink trumpet kerana bentuk bunganya


 
*credit*

Notes: Antara keistimewaan pokok ini ialah ia mempunyai aktiviti seperti antibakteria dan antimalaria. Tabebuia Pallida sesuai ditanam sebagai spesimen, pagaran ,halangan angin(windbreak) ,tepian Jalan, perumahan.

 

8 comments:

Wuucin Kimora said...

cntik! tp jd besar sgt.. baru igt nk letak dlm bilik..huhhuhuhu

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Gempa bumi bakal melanda di Malaysia jugak? Nauzubillah...
KIAMAT SEMAKIN DEKAT DENGAN KITA

Nur azreen ali said...

Wuucin kimora:huhu tak muatlah kalau nak letak kat bilik.try la tanam satu depan rumah .petang2 boleh minum teh bawah pokok tabebuia..syokk~

Nur azreen ali said...

cintabunga:dah bace dah entry ..takot bila bencana alam ni ..sebenarnya salah kita jugak toreh sana sini bukit ,tambak laut,tebang semua pokok2,bila dtg gempa bumi,tsunami nak gak salahkan tuhan turunkan bala....tanda kiamat dah banyak,bila kiamat akan berlaku Wallahualam~

dyba gula-gula said...

cantik bunge2 pink nih....

RASHED said...

NICE

Nasrin Muti said...

Pokok ni beracun ke? Jd bahaya ke utk budak2 takut terpegang..

Lee Mar said...

cantik dan perlu ruang yg besar

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
terima kasih ,sila datang lagi. Powered by Blogger.